ISO 22000 İle İlgili Bazı Tanımlar
GIDA GÜVENLİĞİ: Amacına uygun olarak hazırlandığı ve/veya yenildiği zaman gıdanın tüketiciye zarara sebebiyet vermeyeceği güvencesi.
ÖN GEREKSİNİM PROGRAMI: Gıda güvenliği ve gıda zinciri boyunca gerekli hijyenik ortamı sağlayarak uygun bir üretim yapmak, son ürünün güvenli bir şekilde hazırlanmasını sağlamak ve insan tüketimi için güvenli gıdalar sunmak için temel koşullar ve faaliyetler.
OPERASYONEL ÖN GEREKSİNİM PROGRAMI (OGP): Olası gıda güvenlik tehlikelerini ve/veya üründe yada proses ortamında gıda güvenliği tehlikelerinin kontaminasyonu veya çoğalmasını kontrol altına almak için zorunlu olduğu tehlike analizleriyle tanımlanan ön gereksinim programı.
KKN KRİTİK KONTROL NOKTASI: Kontrolün uygulanabileceği ve bir gıda güvenliği tehlikesini önlemek veya ortadan kaldırmak veya kabul edilebilir bir seviyeye indirgemek için asli olan (gıda güvenliği) adım.
KRİTİK SINIR/LİMİT: Kabul edilebilirliği kabul edilemezlikten ayıran kriter.
Firmalara neler sağlar?
-Global gıda temini zincirindeki tüm kuruluşlar için geçerlidir,
-Gerçek bir global uluslararası standarttır,
-Ulusal standartlara uyum konusunda olanak sağlar,
-Mevcut perakende Gıda Güvenliği Standartları şartlarının çoğunu kapsar,
-HACCP Kuralı ilkelerine uygundur,
-HACCP kavramlarının uluslararası iletişimini sağlar,
-Yapı ISO 9001 ve ISO 14001 yönetim sistemleri maddeleri ile uyumludur,
-Ulusal Gıda Kodeksi ile uyumludur,
-Gıda zincirinin bütün aşamalarında güvenlik garantisi sağlar,
-Resmi ihalelerde ön şart yeterliliği sağlar,
-Yurt içi ve yurt dışı pazarda rekabet şansını arttırır,
-Çalışanlarda temizlik ve hijyen bilincini yerleştirir.
Aşama -1 ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Denetimi
-Birinci aşamada ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi denetim / belgelendirme kuruluşu, hazırlanan dokümantasyonun gizlilik içeren dokümanları hariç,
-ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Risk yaklaşım metodu dokümantasyonu (risk değerlendirme ve derecelendirme kısımları, hafifletme planları, penetrasyon testleri vb. bölümleri hariç)
-ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Politikaları
-ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Prosedür ve prosesler
-ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi seçilen kontrol kriterleri ve kapsam dışı bırakılan kriterlerin neden bırakıldığına ilişkin kararları
-ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Uygulanabilirlik bildirgesi üzerinden gerekli değerlendirmeleri yapar.
-ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi standardına göre eksiklikler tespit edilmişse veya öneriler varsa bunların yapılandırmasını talep edebilir.
-ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Aşama -1 denetimi sonuçlandıktan sonra sistemin uygulanmasına geçilerek Aşama 2 denetimi için gün belirlenir.
Aşama-2 ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Denetimi
ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Aşama-1 denetiminden itibaren en geç 3 ay içinde ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi Aşama-2 denetimi gerçekleştirilir. Bu denetimde kurulan sistemin uygulamaları gözden geçirilir ve uygulamaya yönelik olarak şartlar ve şartların yerine getirildiğine dair objektif deliller toplanarak denetim sonuçlandırılır.
ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Denetim sonrası denetçiler raporlarını oluşturarak sistemin yeterlilikleri, eksiklikleri ve önerilerini içeren bir raporla ISO 22000 Belgesi verilmesi taleplerini belgelendirme kuruma iletirler.
ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Belgelendirme Sertifika düzenleme
ISO 22000 Gıda Güvenliği Sertifikası Belgelendirme Kuruluşu bağımsız üyelerden oluşan tescil komitesi uygun görmesi halinde kurumun ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Belgesini veya sertifikasını düzenler.
ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Belgesinin süresi nedir?
ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sitemi Belgesi sertifikasının süresi 3 yıl’dır.
Süreç aşağıdaki gibidir:
1. yıl belgelendirme denetimi
2. ve 3. yıl gözetim denetimleri
3. yıl yenileme denetimi
TRB, ISO 27001:2017(ISO27001:2013) Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi sertifika hizmetleri kapsamında ISO/IEC 27006:2015 AMD 1:2020 Revizyon Geçişine ait ilgili çalışmalarını sürdürmektedir. İlgili geçiş için son tarih 31.03.2022 olup, TRB süreci tamamlandığından ilgili bilgilendirme yapılacaktır.